Problemen en oplossingen bij het verwerken van prikkels

Teveel prikkels,  tegenwoordig lijkt dit vaak een hippe term, maar niets is minder waar. Prikkelverwerking bestaat al heel lang. Misschien heb je zelf vaak last van prikkels of ken jij iemand in je omgeving die daarmee te maken heeft. Wanneer je hier meer over wilt lezen, lees vooral verder.

Wat zijn prikkels eigenlijk?

Prikkels zijn er in alle vormen en maten. Bij geluidsprikkels moet je denken aan muziek, maar ook het tikken van de klok, iemands ademhaling, een auto die voorbij rijdt of iemand die zijn vuilbak aan de weg zet. Lichtprikkels kunnen van apparaten komen, maar ook gewoon van teveel zonlicht of felle lampen. Je kunt ook last hebben van prikkels van geur, informatie of gedachten.

Wanneer kun je last krijgen van prikkels?

Soms wordt je ermee geboren, maar het is ook heel goed mogelijk om later in je leven last te krijgen van prikkels. Wanneer je last hebt van bepaalde psychische stoornissen zoals autisme en ADD, dan kun je ook moeite hebben met het verwerken van prikkels. Ook wanneer je hoog sensitief(HSP) bent of last hebt van bepaalde voedingsmiddelen kunnen prikkels een probleem zijn. Tot slot, kunnen ook trauma’s zorgen voor een verstoorde prikkelverwerking.

Wat kun je doen om te leren omgaan met prikkels?

Je kunt eerst zelf in kaart brengen van welke prikkels je last hebt en hoe je ze eventueel kunt vermijden. Daarnaast kun je kijken naar wat ervoor zorgt dat jij ontprikkelt en momenten inplannen wanneer je kunt ontprikkelen. Wanneer je er zelf niet uitkomt of meer begeleiding nodig hebt, is het verstandig om een therapeut te raadplegen. Een therapeut kan de oorzaak achterhalen en een behandeling starten. Een behandeling kan gericht zijn op het verminderen van prikkels, maar ook op het aanpassen van voeding, het oplossen van trauma’s en onbewuste patronen. Je kunt ook geholpen worden met methoden, als reiki, reflexintegratie, bioresonantie en integrale Stress Release.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.