Een autoschade is wettelijk gezien een materiële schade aan je auto die kan ontstaan bij een diefstal, een brand, een ongeval, enz. In het geval van Autoschade Haarlem heeft een automobilist 5 dagen de tijd om aangifte te doen en dit te melden bij zijn verzekeraar.

Autoverzekering: sommige soorten van schade aan de auto

Na een kwaadwillige handeling of een ongeval is het vaak moeilijk om de impact van de schade op het voertuig te beoordelen.

Geval van een ongeval

Een automobilist die betrokken is geweest bij een auto-ongeval moet dit melden aan zijn verzekeraar. De verzekeraar zal op een schaal van 0 tot 100% de verantwoordelijkheid van zijn cliënt vaststellen en hem dienovereenkomstig vergoeden. Zo kan een verzekeringnemer die het slachtoffer is van een ongeval en schuldig wordt bevonden aan:

– 0% krijgt volledige compensatie;

– 100% krijgt geen vergoeding, tenzij zijn verzekering all-risk is.

Geval van glasbreuk

De glasbreukgarantie is nuttig in geval van gebarsten of gebroken glas. In geval van glasbreuk moet de automobilist dit bij zijn verzekeraar aangeven om schadevergoeding te krijgen. De glasbreukgarantie geldt voor alle ruiten van de auto (voorruit, spiegels, koplampen).

Geval van diefstal

Een slachtoffer van autodiefstal moet binnen 24 uur aangifte doen bij de politie en binnen 48 uur bij de verzekeringsmaatschappij. De autoriteiten overhandigen het slachtoffer van diefstal een bewijs van klacht, dat vervolgens aan de verzekeraar moet worden overhandigd. In geval van diefstal zijn er twee gevallen mogelijk:

– Het voertuig wordt binnen 30 dagen teruggevonden (de verzekeraar betaalt de kosten voor de herstelling van de auto);

– Het voertuig wordt nooit teruggevonden (een expert raamt de waarde en de verzekeraar betaalt).

Geval van brand

De eigenaar geeft het verlies aan bij zijn verzekeraar door hem een certificaat van klacht te overhandigen. De omniumverzekerde ontvangt dan een vergoeding tot de waarde die door een deskundige voor de auto wordt geschat.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.